Zwembad Aanleggen: Wat Je Moet Weten

1 september | Kennis van wonen

Heb je tijdens de afgelopen warme dagen zin gekregen in een verfrissende duik in je eigen zwembad? Voordat je begint met graven, is het belangrijk om te weten dat de aanleg van een zwembad mogelijk vergunningsplichtig is.

Is Een Vergunning Nodig?

In de meeste gevallen heb je een omgevingsvergunning nodig om een zwembad aan te leggen. Er zijn echter enkele uitzonderingen waarbij je zonder vergunning aan de slag kunt. Dit hangt af van bepaalde voorwaarden. Voldoe je hieraan, dan kun je zonder voorafgaande aanvraag beginnen met de aanleg.

Waar Moet Je Op Letten?

Als je wilt weten of jouw zwembad project aan de voorwaarden voldoet, houd dan rekening met de volgende punten:

Oppervlakte:

De vrijstelling geldt alleen als de totale oppervlakte van het zwembad en andere niet-overdekte constructies in je tuin, zoals een terras of siervijver, niet meer dan 80 m² bedraagt. Denk eraan dat ook de tegels rondom het zwembad hierin worden meegerekend. Heb je bijvoorbeeld al een terras van 25 m²? Dan mag je nog maximaal 55 m² aan andere niet-overdekte constructies aanleggen, inclusief het zwembad.

Bouwhoogte:

Het zwembad mag geen bouwvolume hebben en mag niet hoger zijn dan 1,5 meter boven het maaiveld.

Afstand Tot De Perceelsgrens: 

Zorg ervoor dat het zwembad minstens één meter van de perceelsgrens verwijderd blijft.

Locatie: 

Het zwembad moet binnen dertig meter van je woning liggen en mag niet in een ruimtelijk kwetsbaar gebied worden aangelegd.

Controleer Altijd Bij Je Gemeente

Let op: de vrijstelling van een vergunning geldt alleen als jouw gemeente geen strengere regels heeft opgelegd. Ook kunnen er specifieke verkavelingsvoorschriften van toepassing zijn. Het is daarom verstandig om altijd even langs de gemeente te gaan voordat je begint, zodat je zeker weet dat er geen extra voorwaarden gelden.

Met deze tips kun je zorgeloos genieten van je nieuwe zwembad, zonder juridische verrassingen achteraf.

Ook interessant