Kan ik zonnepanelen installeren als ik in een appartement woon?
Je kunt zonnepanelen installeren op het dak van je appartementsgebouw. Als je als eigenaar van een appartement zonnepanelen op het dak van je appartementsgebouw wil plaatsen, zijn er verschillende scenario's mogelijk. Uiteraard kan je niet zomaar zonnepanelen installeren. Er zijn een aantal niet-onbelangrijke dingen waar je rekening mee moet houden.
Scenario's zonnepanelen in mede-eigendom
Het plaatsen van zonnepanelen kan op eigen initiatief en voor eigen rekening. De verschillende scenario's:
- Zonnepanelen installeren op eigen kosten
- Het vestigen van een opstalrecht
- Huurovereenkomst
In een eerste scenario installeer je de zonnepanelen op eigen kosten. Dat wil niet zeggen dat je ook op eigen houtje over de plaatsing kan beslissen. Voor het installeren en gebruiken van zonnepanelen op een gemeenschappelijk dak, heb je de toestemming van de vereniging van mede-eigenaars (VME) nodig. Oók als je de installatie helemaal zelf, of samen met enkele andere mede-eigenaars, bekostigt. De VME kan je een exclusief gebruik- en genotsrecht toekennen, na overleg binnen de algemene vergadering. De oorspronkelijke statuten van het appartementsgebouw moeten dan gewijzigd worden, met tussenkomst van een notaris. Uiteraard zijn hier kosten aan verbonden. Er kan ook een vergoeding gevraagd worden voor het exclusief gebruik- en genotsrecht.
Een andere mogelijkheid is het vestigen van een opstalrecht. Er wordt dan een opsplitsing gemaakt tussen wie eigenaar is van de zonnepanelen en wie eigenaar is van het gebouw. Ook hier stelt de notaris een akte op, na toestemming van de VME, waarin onder meer het eigendomsrecht en de vergoeding worden bepaald. Het opstalrecht wordt belast met een registratierecht van 2%. Deze belasting wordt geheven op alle vergoedingen die de opstalhouder betaalt aan de eigenaar van het gebouw, zolang het opstalrecht duurt. Vergeet ook hier niet de notariskosten.
Een derde mogelijkheid is een huurovereenkomst. De VME kan het gemeenschappelijke dak aan één of meerder mede-eigenaars verhuren, maar dat is eerder een kortetermijnoplossing.
Conclusie: het plaatsen van zonnepanelen op eigen initiatief en voor eigen rekening is eigenlijk niet zo interessant. Het volgende scenario biedt, zeker sinds kort, meer mogelijkheden.
Bekijk het huuraanbod Contacteer ons