Bodemattest
Bij de verkoop van een woning of een grond in het Vlaams Gewest ben je verplicht om een bodemattest van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) voor te leggen. Dit attest kan je via jouw vastgoedmakelaar of notaris aanvragen.
Zorg ervoor dat je het bodemattest in handen hebt voor je de onderhandse koopovereenkomst of het compromis tekent. De inhoud van het attest moet immers in het compromis worden opgenomen om de koper te beschermen tegen de aankoop van een vervuilde grond. Als het compromis zonder een bodemattest wordt ondertekend, kan de koper de koopovereenkomst nietig laten verklaren.
Stedenbouwkundig uittreksel
Het stedenbouwkundig uittreksel geeft aan of er bouwovertredingen zijn vastgesteld, of de woning in een zonevreemd gebied ligt en of er verkavelingsvoorschriften gelden. Ook dit document moet je aan de koper tonen vóór de ondertekening van het compromis.
Let wel: het stedenbouwkundig uittreksel heeft een beperkte houdbaarheid. Er mag niet meer dan een jaar verstrijken tussen het tekenen van de notariële akte en de datum waarop je het uittreksel hebt ontvangen.
Postinterventiedossier
Elke verkoop van een woning of appartement waarvan de bouw is gestart na 1 mei 2001 of waaraan sindsdien (renovatie)werken zijn uitgevoerd, gaat gepaard met de overhandiging van een postinterventiedossier of kortweg PID. De veiligheidscoördinator stelt het dossier samen wanneer de werken door meerdere aannemers zijn verricht. Gaat het om één enkele aannemer of voer je de werken zelf uit, dan sta jij in voor het opmaken van het PID.
Een postinterventiedossier is vergelijkbaar met een onderhoudsboekje van een woning. Zo wordt er in het PID vermeld waar de water- en elektriciteitsleidingen liggen, welke materialen werden gebruikt en waar de draagbalken zich bevinden. Ook de namen van de architect, de veiligheidscoördinator en de hoofdaannemers zijn in het dossier opgenomen. Dit alles heeft tot doel de veiligheid te waarborgen bij latere werken in het pand.
Energieprestatiecertificaat
Een energieprestatiecertificaat of EPC toont aan hoe energie-efficiënt een gebouw is. Het geeft de koper in één oogopslag alle informatie over het energieverbruik van de woning. Hoe lager de score, hoe energiezuiniger het pand.
Het EPC wordt opgesteld door een erkend energiedeskundige. Als verkoper moet je over het certificaat beschikken zodra je de woning in de markt zet.
Elektriciteitsattest
Verkoop je een woning met een elektrische installatie die voor 1 oktober 1981 is geplaatst? Dan dien je in het bezit te zijn van een keuringsrapport, ook wel gelijkvormigheidsverslag genoemd. Dit rapport bezorg je aan de nieuwe eigenaar.
Ook bij een elektrische installatie met een keuringsrapport ouder dan 25 jaar, bij iedere uitbreiding of wijziging van een bestaande installatie of bij verzwaring van de aansluiting is een elektriciteitskeuring verplicht als je de woning wil verkopen.
Tip! Vraag alle attesten tijdig aan. Zo loop je niet het risico dat de verkoop uitgesteld of ongeldig verklaard wordt. Weet ook dat het een tijdje kan duren voor je bepaalde documenten, zoals het stedenbouwkundig uittreksel, in je bezit hebt. Haast en spoed is in dit geval goed!
Verkoop je een woning via Heylen Vastgoed? Dan ontvang je gratis het verplichte energieprestatiecertificaat (EPC) en elektriciteitsattest bij de verkoop. En dat is mooi meegenomen!
Afspraak maken