Een woning huren
Wie een woning huurt en last heeft van schade door storm, heeft natuurlijk ook recht op compensatie en herstelling. Hoe dat gebeurt en wie waar recht op heeft, hangt af van het statuut waaronder je huurt. Je kan bijvoorbeeld huren onder het gemeen huurrecht of een handelspand huren. Maar doorgaans gaat het om een klassieke woninghuur, met een huurcontract tussen huurder en verhuurder. En daar gaan we graag wat verder op in.
Bekijk het huuraanbod van Heylen Vastgoed
Wat zegt het Woninghuurdecreet?
We verwijzen even naar het artikel 29 uit het Woninghuurdecreet. Dat artikel stelt dat zowel de huurder als de verhuurder een brandverzekering moeten afsluiten. Stormschade wordt doorgaans door de brandverzekering gedekt. Wil je daar 100% zeker over zijn, check dan je polis even.
Voor de huurder zijn er drie dingen heel belangrijk:
- Meldingsplicht: je bent als huurder verplicht om de schade zo snel mogelijk aan de verhuurder te melden.
- Schadebeperkingsplicht: binnen de mogelijkheden die je hebt, moet je als huurder het nodige doen om de schade niet erger te maken.
- Inboedelverzekering: hoewel de schade aan de woning door de (verzekering van de) verhuurder wordt gedragen, kan stormschade ook de inboedel beschadigen: meubels, elektrische toestellen, kleding,… En die wordt door de verzekering van de huurder gedekt.
De verhuurder meldt de schade uiteraard zo snel mogelijk bij zijn verzekeringsmaatschappij. Gaat het om schade aan een appartementsgebouw met gemeenschappelijke delen, dan wordt de blokpolis aangespreken. In dit geval brengt de verhuurder de syndicus op de hoogte.
Of je nu huurt of verhuurt, neem zoveel mogelijk foto’s van de schade, zo kan de verzekeringsmaatschappij het dossier sneller afwerken en mogelijke schade laten herstellen.
Herstelling van het huurhuis bij stormschade
Eens het dossier bij de verzekeraar werd geopend, wordt er bekeken hoe de stormschade aan de huurwoning zo snel mogelijk kan worden hersteld. De grootste herstellingswerken zijn meestal voor de verhuurder, maar ook als huurder speel je hier een rol in: je mag de werken niet verhinderen, ook al brengen die overlast met zich mee.
Duren de herstellingswerken meer dan 30 dagen, dan wordt de huurprijs voor de duur van de hinder verminderd. Is de schade echt groot en het pand amper nog bewoonbaar, dan mag de huurder de ontbinding van het huurcontract vragen.
Wil je meer weten over vastgoed, verzekeringen of stormschade aan je huurwoning? De specialisten van Heylen Vastgoed helpen je graag!
Contacteer Heylen Vastgoed