Een tweede huis kopen
Meer dan 1 op 5 Belgen bezit vandaag een tweede woning. Vooral de laatste jaren is investeren in vastgoed enorm populair geworden. Dat komt omdat de rente enorm laag is wat lenen goedkoop maakt, terwijl spaargeld op de bank bijna niets meer opbrengt.
De waarde van vastgoed blijft echter stijgen zodat investeren in een tweede woning een belegging is die wél opbrengt. De reden om een tweede woonst te kopen is trouwens voor iedereen verschillend:
- U kan een tweede woning kopen als vakantieverblijf aan zee of in de Ardennen
- U wil een echte opbrengsteigendom die u dan gaat verhuren
- U koopt een woning waar uw kinderen of kleinkinderen in zullen wonen.
En hoewel een tweede woning doorgaans een flinke opbrengst oplevert op lange termijn, komen er natuurlijk ook wel kosten bij kijken waar u rekening mee moet houden. We zetten de belangrijkste aandachtspunten even op een rij.
Bekijk ons ruim koopaanbod
Waar moet u op letten bij investeren in vastgoed?
Wie op zoek is naar een tweede huis heeft daar meestal een heel eigen reden voor. De ene wil er op vakantie, de andere wil er via verhuur vooral een extra maandelijks inkomen uithalen. Om u te helpen in uw zoektocht geeft Heylen Vastgoed u alvast enkele aandachtspunten mee.
Wat zoekt u precies in een tweede huis?
Willen u en uw gezin graag een eigen verblijf om regelmatig een weekend of vakantie in door te brengen? Dan zoekt u zeker een ander soort pand dan wanneer u vastgoed wil om te verhuren.
In het eerste geval is de locatie natuurlijk van groot belang: een appartement aan zee is heel populair. Maar waar de ene persoon graag een residentie heeft in het centrum op de zeedijk, zal de andere liever iets rustiger en ruimer zoeken in of achter de duinen.
Misschien is de zee minder uw ding en wil u liever investeren in vastgoed in de Ardennen, waar u voor dezelfde prijs meestal een grotere tweede woning vindt. Om optimaal te genieten van uw investering moet u dus goed nadenken over waar u zich het gelukkigst bij voelt.
In sommige vakantie- of bungalowparken kan u er ook voor kiezen om een vakantiehuisje aan te kopen. Dat kan u makkelijk verhuren wanneer u er zelf niet bent. Zo haalt u meteen ook een voordeel uit uw investering. U moet er echter wel rekening mee houden dat er in zo’n geval steeds gemeenschappelijke kosten zijn waar u niet tussenuit kan. Wordt er bijvoorbeeld beslist om de huisjes te renoveren en beter te isoleren, of om de sanitaire voorzieningen, wegen op het domein of andere gemeenschappelijke zaken te vernieuwen, dan betaalt u daar als mede-eigenaar aan mee. Iets om in de gaten te houden!
Of zoekt u liever een appartement in de stad om lekker te gaan dineren, naar de cinema te gaan of cultuur te snuiven? Bekijk het aanbod in Antwerpen, Lier, Mechelen of Sint-Niklaas eens.
Hoe de aankoop van een tweede huis financieren?
Veel kandidaat-kopers van een tweede verblijf doen dit omdat ze over voldoende middelen beschikken om de aankoop te doen. Toch wordt er vaak gekozen om ook voor het tweede verblijf een hypothecair krediet aan te gaan. Dat komt omdat u met zo’n krediet een flink belastingvoordeel kan krijgen, tot wel 30% op de kapitaalaflossingen en op de premies van de schuldsaldo verzekering.
Heeft u voor uw eerste woning nog een lening lopen dan kan uw bank u toestaan om het reeds terugbetaalde krediet opnieuw te openen voor een nieuwe aankoop. Dat is handig wanneer u voor uw huidige lening een interessante rentevoet had en u bespaart er kosten mee omdat u eigenlijk geen nieuwe lening moet afsluiten.
Wie zijn tweede verblijf verhuurt, mag de intresten aftrekken van zijn onroerend inkomen, wat dus alweer voor een lagere belasting zorgt. Gaat u een lening aan voor uw tweede woning en verhuurt u die, dan betaalt de huurder in feite uw lening (grotendeels) terug.