Prijsherzieningsclausule en voorzorgen op vlak kredietverlening
Wie zijn geplande bouwwerken of renovatieplannen uitstelt, hopend op mogelijke prijsdalingen in de toekomst, komt waarschijnlijk net duurder uit.
De Vlaamse Confederatie Bouw adviseert daarom contractspartijen in de bouwsector, zoals aannemers, leveranciers en kandidaat-kopers of bouwheren, om te anticiperen op en zich aan te passen aan de gewijzigde maatschappelijke context. Aannemers voorzien bijvoorbeeld best in een prijsherzieningsclausule. Kandidaat-kopers en bouwheren worden dan weer aangeraden hun voorzorgen te nemen op vlak van kredietverlening.
Gratis schatting Contacteer ons
Covid-19 en de oorlog in Oekraïne
Enerzijds hebben de pandemie en de lockdowns in Europa, en bij uitbreiding de wereld, gevolgen gehad voor de bouwmarkt. De productie van bouwmaterialen werd stilgelegd of drastisch verlaagd, en het aanbod van bouwmaterialen kende daardoor een forse daling.
Langs de andere kant zorgden de lockdowns en strikte reisbeperkingen er ook voor dat heel wat Vlamingen hun vakantie thuis doorbrachten. Dat leidde tot de behoefte om massaal bouw- en renovatieprojecten op te starten. Statbel, de website van het Belgisch statistiekbureau, stelde voor 2020 alleen al een toename van 28,4% vast in de registratie van bouwvergunningen, dit in vergelijking met 2019. Bijgevolg betekent dit ook een stijgende vraag naar bouwmaterialen.
De economische wetmatigheden van vraag en aanbod hebben in de nasleep van de coronacrisis dus onvermijdelijk tot prijsstijgingen geleid.
Vooral bij materialen als hout, staal en isolatiemateriaal zijn die stijgingen ongezien.
Hoewel we stilaan de coronacrisis achter ons laten en de wereld als het ware 'heropstart', werd Europa in februari geconfronteerd met de oorlog in Oekraine. Deze oorlog zorgt opnieuw voor bijkomende druk op de Belgische economie, waardoor de kosten voor ondernemingen stijgen. Dat werd duidelijk uit een bevraging die de Nationale Bank van Belgie (NBB) hield bij verschillende federaties die ondernemingen en zelfstandigen vertegenwoordigen (onder andere Unizo en Voka).
De bouwsector werd in de nasleep van de coronacrisis al geconfronteerd met bevoorradingsproblemen en hoewel de sector vóór de oorlog in Oekraïne ietwat herstel had gerealiseerd, speelde ze dat in maart 2022 opnieuw volledig kwijt. Die nieuwe daling in het aanbod, gecombineerd met de blijvende hoge vraag, doet de kosten van bouwmaterialen opnieuw pieken. Daarnaast zijn ook de bouwondernemingen zelf nog eens onderhevig aan stijgende energie- en transportkosten.
Verder speelt ook het mechanisme van de automatische indexering een rol: de indexering zorgt voor een verhoging van de loonkost, hetgeen ook de prijsstijging mee kan aanzwengelen.