Ongelijke inbreng bij aankoop huis: hoe regel je dat eerlijk?

5 augustus | Blogs

Het kopen van een woning met ongelijke inbreng. Dit gebeurt regelmatig wanneer partners samen een huis kopen, maar niet dezelfde hoeveelheid geld inbrengen. In deze blog bespreken we wat ongelijke inbreng bij de aankoop van een huis inhoudt, waarom het belangrijk is om hierover duidelijke afspraken te maken en welke opties je hebt om alles goed te regelen.

Wat is ongelijke inbreng bij de aankoop van een woning?

Uitleg

Ongelijke inbreng bij de aankoop van een woning betekent dat de kopers niet dezelfde hoeveelheid geld inleggen voor de aankoop van het huis. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer een van de partners meer spaargeld heeft of een schenking ontvangt van familie.

Voorbeelden van eigen inbreng

  1. Spaargeld: één partner brengt €50.000 aan spaargeld in, terwijl de andere partner slechts €20.000 inlegt.
  2. Schenking: één partner krijgt een schenking van €30.000 van ouders, terwijl de andere partner geen schenking ontvangt.
  3. Overwaarde: één partner verkoopt een eerdere woning met overwaarde van €40.000, terwijl de andere partner geen eigen woning heeft.

Wat gebeurt er als je niets regelt?

Als je niets vastlegt over de ongelijke inbreng, wordt bij een eventuele verkoop van de woning de opbrengst meestal gelijk verdeeld. Dit kan leiden tot conflicten en oneerlijke situaties, omdat de inbreng van de ene partner niet correct wordt gecompenseerd.

Opties voor afspraken bij ongelijke inbreng

Notariële vastlegging

Een van de beste manieren om ongelijke inbreng bij de aankoop van een huis vast te leggen, is via een notariële akte. Dit biedt juridische zekerheid en maakt duidelijk hoe de eigendomsverhoudingen zijn verdeeld. De notaris kan helpen bij het opstellen van een akte waarin de exacte inbreng van beide partners wordt vastgelegd en hoe dit wordt verrekend bij een eventuele verkoop van de woning.

Schuldbekentenis

Een andere optie is het opstellen van een schuldbekentenis. Dit document legt vast dat de ene partner een bepaald bedrag schuldig is aan de andere partner, in verband met de ongelijke inbreng. Dit bedrag kan dan worden verrekend bij de verkoop van de woning of op een ander afgesproken moment.

Samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden

In een samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden kun je afspraken maken over de verdeling van de woning bij een eventuele scheiding of verkoop. Dit is vooral belangrijk als je niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap hebt. Het biedt een duidelijke structuur voor het geval de relatie eindigt.

Bescherming bij overlijden

Het is ook belangrijk om afspraken te maken over de bescherming bij overlijden. Als één van de partners overlijdt, wil je voorkomen dat de achterblijvende partner in financiële problemen komt of zelfs het huis moet verkopen. Dit kan geregeld worden door middel van testamenten, levensverzekeringen of andere juridische afspraken. Zorg ervoor dat je de juiste maatregelen neemt om elkaar te beschermen.

Conclusie

Het kopen van een huis met ongelijke inbreng vereist goede afspraken om conflicten en oneerlijke situaties te voorkomen. Notariële vastlegging, schuldbekentenissen, en duidelijke afspraken in samenlevingscontracten of huwelijkse voorwaarden kunnen veel problemen voorkomen. Denk ook aan de bescherming bij overlijden om ervoor te zorgen dat de achterblijvende partner goed verzorgd achterblijft.

Bij Heylen Vastgoed begrijpen we de complexiteit van het kopen van een woning met ongelijke inbreng. Ons team van experts staat klaar om je te helpen en te adviseren bij elke stap van het aankoopproces. Wil je meer weten over hoe je dit het beste kunt regelen en zorgen voor een soepele en probleemloze vastgoedervaring? Neem vandaag nog contact met ons op voor deskundig advies of een vrijblijvend gesprek.

Ook interessant