Verluchten
Het verluchten van de woning is al een belangrijke stap om vocht en schimmel te voorkomen. Niet enkel kan je vochtproblemen vermijden, maar door de woning regelmatig en op een juiste manier te ventileren, verbeter je ook de algemene luchtkwaliteit in de woning.
Met het openzetten van een raam, kom je dus al heel ver. Hierbij nog enkele aandachtspunten:
Zet een raam wijd open:
- Na het slapen
- Bij het drogen van de was in huis
- Na het douchen of baden
- Tijdens en na het koken, maak zeker gebruik van een dampkap tijdens het koken
- Bij het strijken met stoom
- Bij het klussen en knutselen (bijvoorbeeld bij lijmen)
- Tijdens het poetsen
- Als er veel mensen aanwezig zijn
- Na het plaatsen van nieuwe meubels, gordijnen, vloerbekleding, …
Extra tip: Rook niet binnen. Rooklucht is de grootste vervuiler van de binnenlucht. Het louter verluchten helpt hier onvoldoende.
Vocht vermijden doe je zo
Heb je last van vocht of schimmel in je woning? Een vochtig huis kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld bouwtechnische problemen, zoals een lek of opstijgend vocht, … Maar ook vele dagdagelijkse bezigheden kunnen vochtproblemen veroorzaken. Iedere dag komt er zo’n 10 liter vocht vrij in huis, dit door te poetsen, te koken, te douchen, de was te doen, … Probeer te voorkomen dat er extra vocht vrijkomt in de woning door bovenstaande tips te gebruiken en de woning optimaal te verluchten.
Daarnaast kan de temperatuur ook een rol spelen. Zorg ervoor dat de tempratuur in je woning te allen tijde minstens 15°C bedraagt om condens te voorkomen, want bij een lagere temperatuur is de kans op condensatie van vocht veel groter. Vermijd ook grote tempratuurverschillen en koude muren.
Lucht moet kunnen circuleren, ook achter kasten en zetels. Vermijd zodoende meubels vlak tegen de muur te plaatsen en tracht steeds een kleine afstand te houden.
Ten slotte is gezonde binnenlucht niet te droog en niet te vochtig. Gezonde binnenlucht heeft een relatieve luchtvochtigheid van 30% tot 55% in de winter en 30% tot 80% in de zomer. Wanneer de luchtvochtigheid te hoog is, zorg je best voor extra afvoer van het vocht of verhoog dan de temperatuur in de ruimte.
Hoe behandel je schimmel?
Stel je vast dat er toch schimmel aanwezig is in de woning, houd dan rekening met onderstaande tips om de schimmel te verwijderen.
Een eerste stap is om de oorzaak van het schimmelprobleem aan te pakken. Onderzoek wat de oorzaak is en probeer het probleem aan de bron aan te pakken. Als je dit niet doet, zal de schimmel blijven terugkomen, ongeacht hoe vaak je dit probeert te verwijderen.
Vervolgens ga je de al gevormde schimmel verwijderen, hiervoor kan je rekening houden met volgende tips:
Begin met het verluchten van de betreffende kamer, maar houd binnendeuren dicht. Zo kunnen er geen schimmeldeeltjes terechtkomen in de andere kamers. Zet de ramen wijd open tijdens het verwijderen van de schimmel.
Veiligheid eerst: Draag bij het verwijderen van schimmel beschermende kleding, zoals handschoenen, een mondmasker om jezelf te beschermen.
Start vervolgens met het verwijderen van de schimmel met allesreiniger en water. De schimmel kan best weggewassen worden met een vochtige doek of spons. Krijg je de schimmel niet verwijderd? Maak het oppervlak nat en gebruik eventueel een harde borstel. Gebruik zeker water, zo niet verspreidt de harde borstel de schimmelsporen in de woning.
Tip: Gebruik geen javel want dit is slecht voor het milieu en je gezondheid. Meng javel bovendien ook nooit met andere producten, dan kunnen chemische reacties en giftige dampen ontstaan.
Spoel het oppervlak nog een laatste keer met schoon water. Droog het gebied. Nadat je de schimmel hebt verwijderd, zorg je ervoor dat het behandelde gebied grondig droog is. Gebruik ventilatoren, ontvochtigers of natuurlijke ventilatie.
Het is belangrijk om problemen met vocht en schimmel ernstig te nemen gelet op het schadelijk effect op de gezondheid. Als de vocht- en schimmelproblemen aanhouden ondanks het nemen van preventieve maatregelen en het zelf verwijderen van de schimmel niet lukt, is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen. Is er sprake van vocht en/of schimmel in een huurwoning? Breng dan zeker de verhuurder op de hoogte.