Kunnen zonnepanelen op een asbest dak?
Zonnepanelen mogen niet geplaatst worden op een asbesthoudend dak.
Bij de plaatsing van zonnepanelen is het nodig om in de dakconstructie te boren, zodat de panelen tegen allerlei weersomstandigheden bestand zijn. Dit betekent dus dat het asbesthoudend materiaal bewerkt moet worden, waardoor de schadelijke stofdeeltjes zullen vrijkomen. Dit is dus gevaarlijk voor je eigen gezondheid en die van je directe omgeving.
Je kan er ook voor kiezen om te investeren in het verwijderen van asbest in combinatie met het leggen van zonnepanelen. Hiervoor kan je een premie krijgen indien het gaat over een dak van een niet verwarmd, niet-residentieel gebouw. Dit gaat dan bijvoorbeeld over loodsen of stallen.
Deze premie kan je aanvragen op de website van Fluvius.
Zonnepanelen brandverzekering
De brandverzekering dekt meestal ook je zonnepanelen. De verzekeraar beschouwt zonnepanelen die op een schuin dak gemonteerd zijn als een onderdeel van je woning. Een aparte verzekering is hiervoor in de meeste gevallen dus niet nodig, ook al bieden sommige installateurs van zonnepanelen dit wel aan. Je brandverzekering dekt schade aan de zonnepanelen door brand-, rook- of roetschade, stormschade, sneeuw- of hagelschade of een blikseminslag.
Je kan best even contact opnemen met je verzekeraar. In sommige gevallen zit er een beperkte of volledige dekking tegen diefstal eveneens reeds in je brandverzekering.
Moet ik zonnepanelen melden bij mijn verzekering?
Je dient bij je verzekeraar melding te doen van de plaatsing van zonnepanelen om onderverzekering te vermijden. Je vraagt best ook even na of een premieverhoging van toepassing zal zijn. In de meeste gevallen zal het melden van het plaatsen van zonnepanelen geen aanleiding geven tot een premieverhoging.
Let wel, indien er verschillende zonnepanelen beschadigd zijn, beschouwt de verzekeraar dit als één schadegeval. De prijs van één zonnepaneel zal het bedrag van de vrijstelling of franchise amper overtreffen. Bij glasbreuk aan één zonnepaneel zal de tussenkomst van de verzekeraar dus veelal beperkt blijven.
Invloed zonnepanelen op EPC
Het plaatsen van zonnepanelen heeft een gunstige impact op uw EPC-score. Een betere EPC-score betekent een lager energieverbruik en dus lagere vaste kosten.
Invloed airco en warmtepomp op EPC
Een airco heeft dan weer een negatieve invloed op je EPC. Hierna zal je kunnen lezen dat je het plaatsen van een airco ook (deels) kunt vervangen door het installeren van een warmtepomp, hetgeen dan weer een positieve impact.
Design zonnepanelen en airco’s
Zonnepanelen of airco’s zijn niet altijd een streling voor het oog. Tegenwoordig zijn hier wel verschillende oplossingen voor.
Vandaag de dag is het mogelijk om voor zwarte zonnepanelen te opteren. Deze panelen worden gemaakt van zwarte (of bijna zwarte) cellen, een zwarte achterkant en een zwart aluminium frame. In combinatie met een zwart montagesysteem geeft dit een mooie homogene uitstraling.
Ook het gebruik van zonnepanelen die geïntegreerd worden in hellende dakvlakken is de afgelopen jaren populairder geworden. Bij dergelijk indak systeem van zonnepanelen liggen de panelen volledig geïntegreerd in het dak. Op deze manier komen ze in de plaats van dakpannen.
Het nadeel van zo’n indak systeem is dat deze duurder zijn dan gewone zonnepanelen en een lagere opbrengst genereren.
Om uw airco-installatie mooi te laten ogen zijn er ook verschillende oplossingen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een omkasting te plaatsen. Dit is beschikbaar in verschillende uitvoeringen (houtsoorten, kleur, stijlen,…). Naast vloer- of wandmodellen bestaan er ook ingebouwde airco binnenunits die (bijna) volledig weggewerkt zijn in de wand of het plafond.
Koelen met een warmtepomp
Naast een airco installatie, zijn er alternatieve opties om verkoeling te brengen in uw woning, zoals bijvoorbeeld een warmtepomp.
Een warmtepomp kan gebruikt worden als verkoeling, ook al is de werking toch iets anders dan bij airco’s. Je zal namelijk niet de lucht koelen, maar wel bijvoorbeeld de vloeren.
Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen actieve en passieve koeling.
Actieve koeling warmtepomp
Actieve koeling houdt in dat de werking van de warmtepomp volledig wordt omgekeerd. De warmte wordt onttrokken aan de woning en wordt afgegeven aan de ondergrond. De koelkring wordt inwendig omgekeerd of verkregen door een externe omschakeling van primaire en secundaire aansluitingen. De warmtepomp zal in dat geval dus werken zoals een koelkast.
Actief koelen is wel veel efficiënter dan een traditionele airco omwille van het lagere energieverbruik en kan ingeschakeld worden wanneer passieve koeling niet voldoende is.
Passieve koeling warmtepomp
Bij passieve koeling wordt geen elektriciteit verbruikt om de lucht af te koelen. De warmte die in de winter uit de bodem wordt onttrokken en afgegeven wordt aan de vloerverwarming, wordt in de zomer uit de ruimte onttrokken en opnieuw aan de bodem gegeven.
Het systeem zal dus de bodem voor het volgende stookseizoen opwarmen zodat er bij het begin van dit stookseizoen een hoger rendement kan gehaald worden. Passieve koeling is zuinig en milieuvriendelijk: in tegenstelling tot bij actieve koeling, hoeft de compressor hiervoor namelijk niet te draaien.
Geluidsoverlast bij airco’s
Niet elke airco is even luid. Koop indien mogelijk een airco met een maximum van 50 dB(A). Elke 3dB(A) is een verdubbeling van het geluidsniveau. Moderne airco’s zijn fluisterstil en mogen in principe niet meer lawaai maken dan “ruisende bladeren”. Als je een nieuwe airco koopt, let dan op het maximum aantal decibels (dB(A)) dat de airco produceert. Kies steeds voor een keurmerk en een A-label airco. De nieuwste generatie airco’s zijn stille airco’s met een maximum dB(A) van 30.
Bij de kenmerken van een airco kan je lezen wat het geluidsniveau is van een airco. Meestal staat dit op een energielabel. Je vindt er het geluidniveau van de binnen- en de buitenunit.
Heb je vastgoedvragen? Contacteer Heylen Vastgoed!
Contacteer ons