Een bod uitbrengen op een woning
Ga je een bod uitbrengen op een woning? Dan breng je eerst een bezoek aan het pand waarin je interesse hebt. Het is minder gebruikelijk een woonst aan te kopen zonder ze eerst te bezichtigen. Verder doe je er goed aan vooraf bij je bank advies in te winnen, zodat je jouw financiële draagkracht kan inschatten.
Essentiële elementen voor bod uitbrengen op woning
Als je een woning of appartement hebt bezocht en het goed wenst aan te kopen, kan je een bod doen. Elk bod moet gepaard gaan met een duidelijke omschrijving van het onroerend goed, de geboden prijs, de identiteitsgegevens van de bieder, de geldigheidsduur van het bod en eventuele opschortende voorwaarden. In principe kan je een mondeling bod uitbrengen, maar het is sterk aangeraden een schriftelijk bod uit te brengen om mogelijke discussies achteraf te vermijden en om de nodige bewijslast op te bouwen.
Prijs en contractvrijheid bij het aankopen van je woning
De geafficheerde prijs voor het pand is zoveel als een uitnodiging tot onderhandelen. Als je de vraagprijs biedt, wil dit niet zeggen dat je de woning of het appartement per definitie hebt aangekocht. Volgens het Belgisch recht geldt het beginsel van de contractvrijheid. Dit houdt onder meer in dat een verkoper vrij is te kiezen aan wie hij zijn pand verkoopt. Het beginsel wordt uiteraard enigszins beperkt in die zin dat er onder andere geen sprake mag zijn van discriminatie. Bij het uitbrengen van je bod geef je in elk geval duidelijk te kennen aan welke prijs je het goed wil kopen.
Bekijk ons ruime koopaanbod
Geldigheidsduur of einddatum bij het aankopen van je woning
Bij het uitbrengen van een bod op jouw woning is het raadzaam om een geldigheidsduur of een einddatum aan je bod te koppelen. Dit kan bijvoorbeeld een week zijn. Zonder einddatum kan de verkoper in principe altijd blijven ingaan op het uitgebrachte bod, tenzij je het bod voor zijn aanvaarding hebt ingetrokken. Dit wordt verder nog wel genuanceerd in die zin, dat indien er binnen een redelijke termijn geen reactie komt van de verkoper, je er rechtmatig van uit mag gaan dat het bod niet werd weerhouden.
‘Een bod uitbrengen op een woning of appartement is geen lichtzinnige beslissing. Zodra de koper kennis krijgt van de aanvaarding van het bod kunnen beide partijen zich niet zomaar terugtrekken.’
Aanvaarding bod huis zonder voorbehoud
Natuurlijk hoop je dat de verkoper je bod aanvaardt. Deze aanvaarding van je bod op het huis moet ‘voorbehoudloos’ zijn, wat wil zeggen dat de verkoper instemt met alle gestelde voorwaarden en geen nieuwe voorwaarden toevoegt. Stelt de verkoper toch een bijkomende voorwaarde, zoals de voorziening van een uitgesteld genot, dan wordt dit beschouwd als een tegenbod en niet als een zuivere aanvaarding.
Is het bod daarna bindend?
Als de verkoper het bod voorbehoudloos heeft aanvaard, is dan de deal gesloten? Niet helemaal. Want de koper moet nog kennis kunnen nemen van deze aanvaarding. De zaak is dus pas in kannen en kruiken zodra de aanvaarding van het bod wordt meegedeeld aan de koper en die er redelijkerwijs kennis van kon nemen. Op dat moment is de overeenkomst gesloten en zijn de betrokken partijen eraan gebonden.