Bepaling risicobouwjaar
De asbestdeskundige moet op basis van de vaststellingen ter plaatse en de beschikbare bewijsdocumenten oordelen of bepaalde constructiedelen of -elementen van voor 2001 behouden werden. Die delen en elementen vallen binnen de te inspecteren materialen en mogen dus niet opgenomen worden in een uitsluitingsfiche.
Als het bouwjaar niet duidelijk is, voorziet het ministerieel besluit richtlijnen om het bouwjaar te bepalen. Het referentiebouwjaar, zoals vermeld op de kadastrale legger, is dan de maatstaf om te evalueren of de constructie een risicobouwjaar heeft. Dat primeert ook altijd op andere informatiebronnen. Bij het kadaster wordt het bouwjaar geregistreerd op het moment dat een nieuw gebouw in gebruik wordt genomen.
Als het referentiebouwjaar niet gekend is op basis van de kadastrale legger, zijn er nog drie categorieën van documenten die gebruikt kunnen worden om het bouwjaar van een toegankelijke constructie te bepalen. Er moet dan wel een correctiejaar worden bijgeteld.
- Cat I: documenten na oplevering van de werken, vermelde bouwjaar + 0 jaar
- Cat II: documenten tijdens de uitvoering van de werken, vermelde bouwjaar + 1 jaar
- Cat III: documenten voor de uitvoering van de werken, vermelde bouw- jaar + 2 of +3 jaar
Het type documenten dat in aanmerking komt, wordt uitvoerig besproken in het ministerieel besluit en de bijlage. Het gaat onder andere over facturen van aannemers, pv's van voorlopige/definitieve oplevering, werfverslagen, stedenbouwkundige vergunningen, foto's, …
Werkwijze verstrekken asbestattest
Het asbestsattest zal worden afgeleverd door de Openbare Vlaamse Afvalstoffen Maatschappij (OVAM). Alvorens OVAM het asbestattest kan verstrekken, wordt er opdracht gegeven voor een inventarisatie door een asbestdeskundige. De deskundige zal de constructie met risicobouwjaar inventariseren en de asbesthoudende of verdachte materialen identificeren en analyseren.
Dit gaat zelfs gepaard met verplichte staalnames van bepaalde materialen. Zo kan de koper vóór de overdracht de gevaren en risico's inschatten.
Asbestattest wetgeving: verplicht bij overdracht
Een eigenaar die zijn toegankelijke constructie met risicobouwjaar overdraagt, is verplicht om de inhoud van een geldig asbestattest aan de onderhandse akte of overeenkomst toe te voegen, vóór de effectieve overdracht aan de kandidaat-verwerver.
De decreetgever definieert overdracht als het onder levenden overdragen van een eigendomsrecht, het onder levenden vestigen of overdragen van een recht van vruchtgebruik, een erfpacht, een opstalrecht of een zakelijk recht van gebruik. Een onteigening en een erfenis worden niet beschouwd als een overdracht.
Volgens deze definitie geldt een verkoop dus als een overdracht. Een geldig asbestattest moet bijgevolg verplicht aanwezig zijn vanaf de ondertekening van de onderhandse overeenkomst tot verkoop. Volgens het laatste standpunt van de OVAM geldt deze verplichting zowel voor de klassieke verkoopovereenkomst ("compromis"), als voor de aan- en verkoopbelofte.
Deze verplichting geldt echter pas vanaf 23 november 2022. Bij elke onderhandse overeenkomst die vanaf die datum wordt ondertekend, moet een geldig asbestattest voorliggen.
Als de constructie onder het stelsel van de gedwongen mede-eigendom valt (bijvoorbeeld een appartement), moet een asbestattest voor zowel de gemeenschappelijke delen als voor elk privédeel dat deel uitmaakt van de overdracht worden afgeleverd. De inwerkingtreding van het asbestattest voor de gemeenschappelijke delen wordt vastgelegd op 1 mei 2025.
Deze verplichtingen zijn, net zoals in het bodemdecreet, voorgeschreven op straffe van nietigheid van overdracht.
Het gaat hier wel om een relatieve nietigheid. De overdracht is enkel vernietigbaar in geval van miskenning van deze verplichting en volgt niet automatisch uit de schending van de bepalingen. De nietigheid moet gevorderd worden door de verwerver en het is aan de rechtbank om de nietigheid vast te stellen.
Ten laatste op 31 december 2031 moet eenieder over een asbestattest beschikken voor constructies die onder het toepassingsgebied vallen, los van elke overdracht.
Wil je jouw vastgoed verkopen? Neem contact op voor een gratis schatting of meer informatie over het verkopen van je huis of appartement. Onze enthousiaste medewerkers helpen je graag!
Woning verkopen